Hoe word je dagvoorzitter?

'Hoe word je dagvoorzitter?'

Dat was kortgezegd de vraag die een collega mij vorige week stelde. We hadden een leuk gesprek over een aantal cursussen die ik had gevolgd en de logische leus: spreken leer je door te spreken. Maar later dacht ik er nog verder over na ‘wat heeft er bij mij voor gezorgd dat ik steeds weer een stap kon zetten in mijn ervaring?’ En ‘hoe blijf ik nu steeds leren en mezelf uitdagen?’

Onderstaande vijf punten zijn mijn antwoord op de vraag hoe je een dagvoorzitter wordt en vooral hoe ik elke dag beter probeer te worden.

Oefenen! Doen! Oefenen!

De eerste tip die ik van andere dagvoorzitters kreeg was om vooral heel veel vlieguren te maken. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. En ik vond dit ook niet te leukste tip om te horen. Want waar moet je beginnen? En het is best spannend om zomaar te doen!

Maar het is natuurlijk wel nodig om ervaring op te doen. Wat mij heel erg hielp was om klein te beginnen. Een brainstormsessie intern bij mijn werkgever. Een teamvergadering leiden. Of een tafelgesprek in een workshop op een congres. Zo oefende ik met structuur, sfeer en gespreksleiding.

Lastige deelnemers tegenkomen helpt dan ook heel erg, want die dagen je uit om scherp te zijn!

Uitspreken dat je het wil  & oefenruimte gegund krijgen

Om überhaupt te kunnen oefenen had ik wel oefenruimte nodig. En mijn collega’s van Movisie hielpen daarin heel erg door mij de kans te geven om in het klein en steeds groter te oefenen. Eerst als side-kick, daarna een klein event met 40 man en best snel ook al grote events van 150+ mensen en met ‘zwaardere’ sprekers. De kans werd me gegund en ik kreeg het vertrouwen. Echter heb ik daar zelf ook een rol in gehad door bewust bij collega’s van Movisie aan te geven dat ik wilde verbeteren in deze rol. Daardoor kwam ik op het netvlies van mensen die iets organiseerden en een dagvoorzitter nodig hadden.

Beeldmateriaal bekijken

Er staat zoveel moois online! Het Nederlands Debat Instituut heeft toffe video’s online staan, over spreken en dagvoorzitten. Maar heel YouTube staat natuurlijk vol van sprekers en soms ook dagvoorzitters. Ik heb uren en uren gekeken en geanalyseerd hoe professionals een opening doen, een gesprek leiden en een aantrekkelijk verhaal houden. Een beetje kopiëren en het vervolgens in mijn eigen stijl toepassen werkt erg goed voor mij.

Het werkt trouwens ook super goed om beeldmateriaal van jezelf terug te kijken. Veel mensen vinden dat verschrikkelijk. Ik vind dat soms ook, maar soms is het ook wel leuk! Als je jezelf goed sfeer ziet maken of een mooie vraag hoort stellen dan geeft dat vertrouwen. Maar ik heb ook wel eens balend zitten terugkijken als ik mezelf een te vage opening hoorde geven.. Weer wat geleerd!

Trainen

Wat mij enorm zelfvertrouwen heeft gegeven is het volgen van trainingen. Dat begon al tijdens mijn Master waar ik alles leerde over Training & Development, daar werd mijn basis in het werken met groepen gelegd. Maar daarna volgde ik talloze trainingen gericht op spreekvaardigheid en dagvoorzitten.

De workshop Succesvolle Dagvoorzitter van Het Nederlands Debatinstituut en Workshop Dagvoorzitter van dagvoorzitter.nl waren heel erg nuttig. Ik leerde er typische vaardigheden om sfeer, inhoud en proces bij een grote groep te begeleiden. Maar bovenal gaven ze mij na de training het zelfvertrouwen om te zeggen ‘ik ben dagvoorzitter!’.

Daarnaast volgde ik nog meerdere workshops gericht op spreekvaardigheid:

  • Speech door Great Communicators.
  • Spreken met hart en ziel van Aart van Harten.
  • Presentatie training via Movisie
  • Speech in a day van Rutger Mollee
  • En ik volgde een aantal workshops Fysiek Theater, die ik eigenlijk voor de lol deed, maar waar ik opvallend veel van leerde voor mijn rol als dagvoorzitter. 

Feedback vragen en blijven verbeteren

De tip die ik ook van collega dagvoorzitters kreeg was om veel feedback te vragen. Dus ik vraag vaak na afloop van mensen die ik hoog heb zitten wat ze ervan vonden. Dit zijn vaak mensen die snappen hoe groepen werken. Mijn vriendin is overigens mijn grootste raadgever.

Wat mij de laatste tijd het meeste helpt om te blijven leren is dat ik voorafgaand aan een event voor mezelf bedenk ‘wat wil ik eigenlijk leren van deze dag?’. En meestal komen daar toffe dingen uit. Recente voorbeelden waren; met alleen een doel en een beginvraag een interview kunnen doen, sprekers beter aankondigen, en meer diverse en ervaringsgerichte werkvormen inzetten. Het feit dat ik expliciet benoem wat ik wil leren op een dag zorgt ervoor dat ik ook gerichter experimenteer en leer. Super leuk!

 

Ik hoop dat ik je inzicht heb kunnen geven hoe ik heb geleerd en nog steeds leer als dagvoorzitter.

Zet de eerste stap, spreek je uit, experimenteer en maak plezier! En dan zie ik je snel op de bühne!

Hoe word je dagvoorzitter?
Schuiven naar boven