5 tips voor je voorbereiding

5 tips voor je voorbereiding

5 tips voor het voorbereiden van een overtuigende presentatie!

Tip 1: Bepaal je doel!
Als je begint met je voorbereiding, bepaal dan als eerste wat het doel is van je presentatie. Remco Claassen, een van de beste sprekers van Nederland, zegt altijd dat er maar 3 doelen zijn die je kunt hebben:

1. Zorgen dat iemand iets gaat doen

2. Zorgen dat iemand iets gaat laten

3. Zorgen dat iemand iets nooit meer gaat vergeten

Remco beschrijft dus 2 gedragsaspecten: doen en laten. En de derde is meer informatief van aard, zorgen dat iets altijd herinnerd wordt.

Vaak hoor je na een presentatie dat mensen het publiek wilden ‘inspireren’, of ‘meenemen in een verhaal’. Maar dat zijn nooit doelen opzich, dat zijn middelen om 1 van de 3 doelen van Remco te bereiken. Inspireren doe je omdat je hoopt dat mensen zich er anders door gaan gedragen.

Tip 2: Bepaal je hoofdboodschap!
Oke, je doel is helder. Maar wat ga je dan vertellen? Wat is het dat je wilt dat mensen ‘gaan doen’, ‘gaan laten’, of ‘nooit meer vergeten’?
Je hoofdboodschap!
Daar heb je er in je presentatie vaak maar 1 van. 2 is al wat veel, 3 wordt verwarrend. Je hebt tenslotte 1 verhaal, en niet 3. Anders hadden ze je wel 3x uitgenodigd om te spreken.

Bepaal dus goed  wat jouw ene punt is dat je wilt maken!

 

Tip 3: Structureer je verhaal!
Structureer in drie blokken. Mensen kunnen niet zo veel onthouden. Als je 1 hoofdpunt maakt in je verhaal, onderbouw dat dan maximaal met 3 subonderwerpen, of 3 argumenten (zoals in de retorica wordt aangeleerd). Meer is niet nodig én wordt vooral niet onthouden. En voor jezelf is het ook makkelijk. Want zo bestaat je presentatie van bijvoorbeeld 45 minuten dus eigenlijk maar uit 1 boodschap en 3 subonderwerpen/punten. Makkelijk toch?

Tip 4: oefen en vraag feedback!
Nu je het belangrijkste deel – het fundament – van je presentatie klaar hebt kun je gaan schrijven of gaan oefenen. Sommigen houden er van om het hele verhaal eerst eens uit te schrijven, een ander gaat liever direct oefenen. Ik raad in ieder geval aan om vanaf het begin mensen te vragen om mee te denken en feedback te aan je te geven. Dat kan op wat je schrijft, of als je een keer oefent. Dit is fijn om in een vroeg stadium te doen, want dan kan er nog flink bijgeschaafd worden!

 

En dan nu de laatste tip, natuurlijk de meest interessante!

Tip 5: …!
Die houd ik nog even geheim…

Ben je nieuwsgierig naar tip 5? Of gewoon zin om aan de slag te gaan? Samen is dat nog leuker. Neem contact op en laten we elkaar helpen!

 

Ps. later schrijf ik nog iets over tip 6. Maar alvast een klein tipje van de sluier: die gaat over de cliffhanger in je verhaal. Dat éne aspect dat je nieuwsgierig maakt naar de rest van het verhaal.

Bijvoorbeeld het geheimhouden van tip 5:):)

5 tips voor je voorbereiding
Schuiven naar boven